Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 25 April 2013

Pengat KELONGSONG SUTERA

Dek tengok Syani masak Pengat KELONSONG SUTERA ( sepatah kata Chef Jo ) dalam Master Chef  semasa Ujian Penyingkiran....... tekak dah mintak nak makan benda ni pulak dah......  

OKje panggil masa kecik-kecik dulu, BUBUR CANDIL ...... orang pantai timur panggil BUTIR NANGKA deh!....



Gigihlah petang semalam OKje menggentel benda ni sorang-sorang di kala hujan tengah lebat ....... hoho...
Tak mo kalah tu, nak buat 2 warna jugak ........... Cari warna hijau ....... TAK DAK!!!
Ingat nak tambah biji sagu, jenuhlah bukak tutup drawer dapur mencari,  TAK DAK jugak....... sudahnya apa yang 'ADAK' ajelah hehe......

Teringat jugak nak balas bekas kosong jiran tu, tapi bila tengok laju je TLBD menghirup pengat tu masa balik sekolah agama, terus cancel......   takut tak puas pulak depa makan.....

Bekas kosong tu, bisa diaturlah nanti...... hehe....


41 comments:

  1. hamboi..time hujan lebat lagi sedap hirup kak!

    ReplyDelete
  2. Sedapnya..kegemaran jgk ni.nk mkn la.tp nk suruh mak yg buat.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untungnya ada mak boleh tolong buatkan...

      Delete
  3. WAAA..ape ni akk..x pernah mkn la..nak jugak..

    ReplyDelete
  4. hehehe butir nangka dah dapat nama baru

    ReplyDelete
  5. amboii sedapnya .makan dikala hujan lebat pulak tu :)

    ReplyDelete
  6. tak penah makan...kene search kat guggle ne..mcm sedap je ade kaler pink dgn kuning tu....wahahahha

    ReplyDelete
  7. wah menggoda selera lor...izan xpernah try nie..gn tepung apa yer... nek gentel jadi warna warni tuu... tepung beras ko ??.. hiih.. nampak sedap jew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepung pulut Izan....trylah buat....pas tu hantar sini bagi wa rasa....huhu...

      Delete
  8. Sedapnya Kak...
    nti nak belajar buat juga..warna warni tu cantik je ..:)

    ReplyDelete
  9. Sedap tuu...
    Berwarna warni tu yg tertarik nk mkn...

    ReplyDelete
  10. Cantik menarik je nampak pengat ni kak...

    ReplyDelete
  11. sedap tu...tp x pernah wat lg..ahaks...mkn org buat pernah ar..heheh

    ReplyDelete
  12. sedapnya okje butir nangka tuh.hari dah 2 kali sy nampak dlm blog orng tayang butir nangka nie...nantikan tergodalah jgk jwbnya..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....baik buat sekarang UA...tangguh tangguh sok dah nak beranak kang kempunanlah pulak hehe..

      Delete
  13. Eh tak sangka kakak pun panggil bubur candil juga tau.. Masa kakak kecik-kecik dulu kalau bulan ramadhan arwah mak kakak rajin buat bubur ini. Kakak suka sebab liat pulut tu aaahh.. sudah kakak jadi teringin dah..:)

    ReplyDelete
  14. wah sedapnya...warna memainkan peranan.posa best ni..taruk ais pun sodap

    ReplyDelete
  15. terliur plaks ibu mengandung ni...heeee... ^_^

    ReplyDelete
  16. follower ke: 545 terjah.. :)
    assalamualaikum.. selamat berkenalan.. :)
    wahhhh sedapnya menu.. lama tak wat... suka wane wani ni.. membuka selera kan.. :)

    ReplyDelete
  17. masa syanie masak ari tu dah teringin.. nampak yang ni dah jadik double teringin.. huhu mana nak carik?

    ReplyDelete
  18. musim PRU ni okeje, tambahlah biru, hijau...meriah

    ReplyDelete
  19. Tengok ni terus teringat pengat Syanie kat Masterchef... Chef Jo yg bagi nama pengat dia pengat kelongsong sutera.

    ReplyDelete
  20. butir nangka dah diberi wajah baru...yummy!

    ReplyDelete
  21. Tngok warna2 pun dh menarik, klu makan psti lg best kan

    ReplyDelete
  22. oh, butir nangka ke? mmg saya pun suka...
    ada lebih tu, pos la sini sikit :)

    ReplyDelete
  23. ore kelate panggil bubur butir nangka ni...hihihi.. tapi yg di kelate biasanya kaler hijau laa... heeeee!

    ReplyDelete
  24. Rajinnyerrrrrrrr menggentel siap berkaler2.

    ReplyDelete
  25. favourite ambo nih....btw mmg terer papa jo bg nama kan. terus jadi komersial & menggiurkan org utk try termasuk okje ;)

    ReplyDelete
  26. eeee zaza pun suka mkn pengat ni..
    sedap tau lagi2 mkn dgn santan dia tu..
    mcm kuih puteri mandi ;)

    ReplyDelete
  27. oh bubur candil,,sedapnye,hehehhe saye selalu mkn time buka puasa, memg femes kat umah ni

    ReplyDelete
  28. Memang cukup lama tak makan pengat ni.....
    Awak ni pakar masak madakan tradisional yek

    ReplyDelete
  29. mmg sedap ni kak.. kalo mak deqla buat pergghh terangkatttt.. kehkehkeh

    ReplyDelete
  30. kombinasi warna yang cantik...mesti sodap nih!

    ReplyDelete