Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 4 February 2014

KARIPAP PANAS buat sendiri!

Salam Selasa....
Tak de mood lew...... acane tu?? Sabtu lepas Mama Tumpis yang kena virus ini, hari ni menjangkit kat OKje pulak.... huhu...

Alkisahnya berlebih pulak SAMBAL SARDIN hujung minggu baru baru ni. Lawankan dengan lempeng untuk bekfest pagi Sabtu! Daripada kejung ikan sardin tu dalam fridge, elok sangatlah mak merajinkan diri buat sesuatu walaupun hakikatnya SANGATLAH MALAS .....

Sambal sardin yang telah dimagickan menjadi INTI KARIPAP...... tambah kentang dan kari jer, tak sangka weyh.... MASUK jugak rupanya kombinasi 2 makhluk tu dengan sardin! hehe ....


Pengumuman!!!! KARIPAP adalah feveret mak tau!
Tak susah nak jamu mak kalau mak datang rumah. Hidang jer karipap sebakul! hehe....
Yang sadisnya, walaupun OKje suka sangat karipap, tapi amatlah jarang buat sendiri! Tak tau kenapa!
Kiranya karipap yang OKje buat baru baru ni mungkin dibuat dalam keadaan BAWAH SEDAR kot!.... hoho.....


Dah namanya bukan jenis orang yang teliti, nak cepat siap jer le.......  hehe... itu pun mintak ANGRY BIRD tolong! Dia gelek, OKje kelim!
Pergh!!...... baru dapat merasai SUSAH PAYAH orang yang mencari rezeki dengan menjual karipap!

KARIPAP PANAS, buat sendiri!
Yang dah goreng, tak payah le tunjuk...... sama je macam karipap Kak Senah tu hehe....

Puas le makan sebab buat sendirikan.......
Leceh jugak rupanya buat karipap ni yekkkk...... kalau buat sorang sorang sure tak mo buat lagi dah hehe....

64 comments:

  1. Sy pun sukaaaaa la sangat karipap okje...tp nak buatnya...adoiii...ntah bila zaman x tau...tggu la my anak dara besor mcm angry bird lah...bole?

    Cantik bak hang okje kelimnya...mmg berbakat !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah sama le kita yek AM...suka tapi tak suka buat hehe...
      hish....kelim main belasah jer tu...cantik apanya

      Delete
  2. hahaha... adoi! Mama Tumpis!... kihkih.... nasib baik virus ku sudah OK kak...
    wahhh.. berjaya juga buat karipap tu... sedapp tu sbb guna inti yg kreatif dr ikan sardin dpt juga jadi inti...
    klu suatu masa dpt berjumpa, sy bawakan akak karipap je lah yo....hahaha

    ReplyDelete
  3. soklan pertama... rentung ke tidok??? pffffttt hahahaa
    ok lah tu kalau dah pandai kelim maknanya OKje pandai ar buat karipap.. antara malas ngan tidak je nak buat selalu pun.. hehe
    lepas ni rajin2 buat karipap, lepastu boleh bukak meja dpn rumah jual karipap sardin panas2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho....rentungkan trademark mak......ofkozzzz le

      Delete
  4. cantik karipap tu..pandainya kelim..kemas.
    nak gak tengok versi dah masak..:)

    ReplyDelete
  5. Wah peberet karipap ye...nanti klu kita jumpa (bila lah tu yee) , aku belanja Okje makan karipap je lah...hehe
    Pandai Okje buat karipap, cantik dan kemas lagi kelim nya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar betui Mia.... puji betul ke tidak ni.....kelim tu seumur hidup baru buat hehe

      Delete
  6. Karipap sardin! My favorite! Apa saja kalau berinti sardin...mesti ku sebat!
    Tapi tu lah...kalau ke blog mak2 ni...mesti tunjuk makanan, bikit hati panas dan meleleh jer...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah katanya blog mak...... mak dengan masakan mana boleh dipisahkan!!
      Kang keluar gambar OKje tgh angkat berat ...terkejut pulak yek! hehe

      Delete
  7. pandainya okje buat karipap sardin..kelim pun cantik..makni jeles larrr...nanti kalo UAA dtg okje musti mau hidang karipap jugak tau..sendiri buat lagi ..ok jer kan..heheh

    ReplyDelete
  8. kemas jer skak kelim..
    bak sebakul nak rasa :)

    ReplyDelete
  9. hoho karipap panas hantq JB sehenggit mai ! :)
    aq pon gemo jugak wey makan karipap ni..tapi macam biasalah sama mood dengan moh tu..tapi muh wey kira rajin lah,siap kelim tepi sendiri..aq masuk je acun tekan atau pon lebih parah tenyeh jew ngan garpu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang ni pun...... nak order kena hantaq JB beli sehinggit jer...

      Delete
  10. Org yg jual karipap tak kelim macam kita buat dinda. Mereka biasa guna cetak sebab nak bagi siap cepat. Tapi kanda suka yg macam dinda buat ni - nampak keaslian dan cantik.

    ReplyDelete
  11. karipap panas mmg takleh tolak kak.
    shark sokmo sgt makan karipap nie..
    sbb mak shark buat bisnes karipap..
    dari karipap kecik sampai frozen.
    ehhe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Shark ni mesti rajin yek....Pergh hari tu Okje buat pun dah macam nak serik jer...inikan lagi bisnes karipap...

      Delete
  12. Saya pun suka karipap tapi tak suka buat sendiri. Baru ni siap beli sedozen setengah lagi karipap kat Ikea. RM5.50 untuk 6 keping so kira sendirilah ya berapa saya beli. Siap sembunyi sikit tu takut habis dilahap seisi rumah. Eh, pandai gak OKje kelim karipap ye... dulu saya tengok macam susah aje nak kelim ni tapi sejak rajin tengok rancangan masakan ni, mak dah clever sikit walaupun tak pernah buat sendiri. Datanglah rumah masa Chap Goh Mei nanti, saya sediakan karipap sardin yang beli punya ye...tak pun boleh aje kita buat karipap bersama-sama pastu makanlah bersama-sama sambil bergosip ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau beli karipap siap sorok takut org lain makan, tu mmg confirm hantu karipap hehe...
      Tapi tulah pasal, masalahnya...... suka makan tapi tak suka buat, tak sukalah buat kerja leceh leceh ni seketul seketul....mcm remeh ek.....Nanti nak try buat karipap besar loyang, sekali kelim je.....ok jugak yek!

      Delete
    2. Karipap besar loyang? Besar tu...larat ke nak kelim sorang? Saya memang tak leh tolong bab-bab kelim mengelim nih :) Apa apa pun, kalau dah buat dan tak rentung, silalah hantar ke rumah sblm raya Cina berakhir nih!

      Delete
    3. Helloooooo.... katanya nak buat karipap sambil bergosip sama sama??? Apa cer nak suh hantaq?? Bukan buat kat rumah awak ke? haha....

      Delete
  13. weyhhh...makkk...samelah...ne pon pebret cik..pebret somi cik..pebret mak mentua cik...pebret org kampung cik...hahahhahaa.lebey2 sudah..
    somi cik balik2 request suruh cik buat mende ne..tapi ntah lah.sampai sekrang cik tak tahu buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.....dahsyat cik ni mmg warga perihatin sungguh ...... faveret sekampung pun tau!

      Delete
  14. wah pandai kak anum kelim karipap cantik cam karipap kak senah tuu.. boleh buat bisnens nih.. hihi.. al maklum le.. buat dalam keadaan bawah sedar... wakakakak...terer tak terer habaq ang... hiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beb, tu wa buat bawah sedar kelim cenggitu kalau wa kelim masa sedar sure lagi mabeles hehe

      Delete
  15. wah pandainya okje klim karipap .cantik je! jgn tak tau laki saya pun pandai klim karipap..kalah pulak i hihi

    ReplyDelete
  16. macam comel je.....buat sendiri puas hati.....

    ReplyDelete
  17. kak..mesin dah adalah tak payah nak gelek dah..acuan karipap pon bnyak kat pasaran..xpayah ssh nak kelim guna tangan dah..:)

    ReplyDelete
  18. cantikjer kellimnyer tu.. kira oklertu...
    buat sendiri lagi bestkan... boleh campur inti suka hati....

    ReplyDelete
  19. Menjadi jugak karipap ko tu hainom.... akak selalu jer fail buat karipap... bagilah resepi yg mudah bagai.. tetap jugak fail huhuhu.... hulur sebakul akak karipap tu hainom akak pun suka karipap ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. CH....nak buat sepiring pun bercinta nak membuatnya inikan lagi nak membuat sebakul hehe... fengsan dulu le gamaknya haha

      Delete
  20. bt sndiri baru puas hati yek kak... dana pun suke bt karipap n suke kelim sndiri dr pakai cetak...

    ReplyDelete
  21. aduhai nampak padat isinyer mesti sedap ni okje

    ReplyDelete
  22. Makan panas2 dengan teh o petang2 ni sedap...tak sedar 2 3 biji abis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau OKje 5 biji pun boleh habis bunda hehe

      Delete
  23. wahh...
    comey2 je karipap okje..
    mak sy pon pandai buat karipap..
    tp anaknya tk pandai..huhu..

    ReplyDelete
  24. karipap besar ke kecik kak okje. kalau besar boleh share :D

    ReplyDelete
  25. Zura pon suka makan karipap.. lagi2 dapat karipap panas2.. sedapnyeeeee.
    yang belom goreng ade belen lg x Ok jer? ahaks~

    Pandai lah okjer kelim karipap tuh! kemas jerrrr.
    kalo zura mesti pakai acuan karipap tuh jer. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura mmg tak berbelen...sori hehe.....

      Delete
  26. Alahai..mama n baru datang..mesti dah habis karipap sedap Okje ni. Jamu mata jelah tengok kejelitaan karipap buatan tangan Okje ni..

    Amboi...sebakul karipap je? Bakul saiz mana tu? Berdebar juga nak penuhkan bakul kalau Okje mitak bakul saiz besar.. haha.. dahla tak pandai mengkarikan sardin dengan kentang... haha...

    ReplyDelete
  27. lamanya tak komen kt sini, sampai2 jer terus dijamu dek karipap panas biarpun di alamaya cuma..

    ReplyDelete
  28. Saya macam biasa..
    Suka makan.. tak pandai buat..
    Lagipun hari tu pernah2 lah cuba..
    Sekali jadi apa tah.
    Teruk betul.. T_T

    ReplyDelete
  29. dibawah sedar pun cantik karipap tu ok jer . seblm ada blog , rajin gak gelek doh ni . sekrg x sempat ... heeee

    ReplyDelete
  30. Ida pun hantu karipap..dan sama macam OKje, walaupun suka tapi buat sendiri tu jarang la..inti sardin adalah favourite Ida..cantik betul kelimnya..terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama le Ida.... kenapa agaknya kita tak rajin nak buat sendiri yek Ida walaupun suka??

      Delete
  31. Syoknya pndai buat sndiri..saya suka mkn tapi tak pernah buat sndiri..gebu jer karipap tu..

    ReplyDelete
  32. akak mana resepinyer nak gak try resepi karipap special ok jer nih sedap sungguh nampaknyer...klim tu kemain kemas...kalo dapat kat saya tak tau macamaner rupa gamaknyer bolehler ok jer ajorkan buat klim tu..kalo saya gamaknyer pakai acuan jek... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lizz google jer 'karipap sedap dan mudah' sure banyak yg keluar nanti....
      hehe....kemas ke hape tu? Main belasah jer tu Lizz oiii...

      Delete
  33. cantik kelim karipap mama zir…
    kalau saya, kena guna acuan karipap baru menjadi…
    Mmg renyah nak buat karipap kan? Nasib baik ada member yg rajin jual karipap frozen kat Bradford ni… kalau tak, gigit jari saya tgk karipap okje yg menggoda tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi OKje yg kurang suka buat kerja kerja remeh ni mmg renyah Bijen, tapi mereka yg minat tak kot....
      Senangkan..... bila ada member yg jual karipap frozen, inti pun mengikut citarasa kita, order jer lew....

      Delete
  34. lepas ni jgn komplen org jual karipap mahal *sigh. hahaha

    ReplyDelete
  35. rajinnya ok Je. nak jugak. nampak sedap je tu...

    ReplyDelete
  36. Hidangkan saya dengan karipap sardin..apa2 yang berintikan sardin memang favourite saya, hee

    ReplyDelete
  37. karipap mmg kegemaran ramai org..sy suka karipap pusing..karipap sardin pun peberet..tpsellau buat karipap ayam or udang je..yg pusing selalu beli..ok je kira expert gakla cantik je kelimnya tu..nk buat karipap ni tak ssh,yg renyahnya nak menggelek n mengelim tu je

    ReplyDelete
  38. Lama x buat karipap nih.. Mst kna korek resepi blik.. Mmg ssh nk mnjadi klu men hentam sajalah..

    ReplyDelete
  39. cantik akak kelim.. dah lama x mengelim.. kekok rasanya kot skrg.. dedulu mmg slalu sbb arwah mak mmg meniaga.. so, mmg dah lama merasai SUSAH PAYAH orang yang mencari rezeki dengan menjual karipap! hihi

    ReplyDelete
  40. serius...noe x pernah pun buat karipap...tolong2 mak n mil ada la...mcm susah beno rasanya...hehehe..sebeno nya bukan apa...malehhhh

    ReplyDelete
  41. cantiknya karipap okje.. nina selalunya tau makan je buatnya pemalas sbb xmenjadi. huhu. semoga cepat sembuh. makan ubat tau

    ReplyDelete
  42. peberet saya juga karipap sardin.
    mmg renyah bila nk buat .dh lama kot tak buat.. okje kelim sendiri ke.. saya kalau suka guna acuan je.. hihi..

    ReplyDelete
  43. Waaa.. pandai nyer buat gigi karipap tu.. sy belajar smpai sekarang tak boleh2 buat lagi huhuhuuu.. :P

    ReplyDelete
  44. Nmpk tembam je karipapnya..hehe

    ReplyDelete