Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 30 April 2014

Semuanya kerana Pemanggang Ajaib!

Salam Rabu geng.....

Semuanya kerana Pemanggang Ajaib Umialya!.....
Dari dulu lagi korang sebok sangat nak tau apa OKje buat dengan PA Umialya tukan....... Nak mengata mak simpan PA Umialya jadi tukun ler tu hehe......
So far baru 3 kali OKje guna PA tu termasuklah hari semalam buat benda bawah ni.....

Emmmm...... nak panggil Savory Bread Puding...... macam tak 'masuk' jer hehe..... 
Mungkin kalau Potakari Roti ye....sesuwai sangat hehe...... 
Tapi rasanya next time kalau buat lagi ( entah bila....hehe ) tak boleh penuh banget, habis penyek mak punya atas Potakari Roti ni melekat kat aluminium foil tau semalam! Tulah.... pandai sangat orang tu pergi balikkan PA tu haha.... 

Roti kasi tunggu hampir expired dulu hehe....

Ini ajelah yang mampu.... Nak tunjukkan keseluruhan Potakari selepas dibakar, tak sampai hati hehe...

Kononnya nak buat Ayam Percik versi putih...... tapi jadinya macam masak lomak ayam jer haha.....Ni kalau Chef Knor baca ni, mau digelakkan mak ni hehe...... 



Ikan Bakar ni pun dipanggang masa mula mula dapat Pemanggang Ajaib. Tengah jakun katanya hehe.... Tak pandailah nak bakar ikan sesedap macam kat Jalan Bellamy tu... ini ajelah yang mampu huhu...


Selamat Hari Pekerja kepada semua!.....


57 comments:

  1. ooo mengumpat ye..patut tersedak lain mcm je tadi..heheh

    semua masakkan ni..berkhasiat..tak perlu guna minyak..kan..pandai adik kita ni..berkat tau..
    semakin nampak kerajinannya..walau magic pan..sng kerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buh jugak minyak sikit Knor....nak jugak menambah kolestrol yek hehe

      Delete
  2. Menggoda tgk lauk pauk dari PA tu ☺

    ReplyDelete
  3. Ok lah tu Okje....tak sia2 juga pemanggang ajaib tu...byklah juga yg boleh dipanggang.. :)

    ReplyDelete
  4. Eh, apa main guna-guna nama nick name kita? (Nak kata kita perasan lagilah tu, memang dah tahu motif dah...)

    Tahniah OKje kerana telah berjaya menggunakan perkhidmatan PA dengan cemerlang. Serius pelik, napa tak rentung ek? OKje ngan rentung kan tak dapat dipisahkan... rasa lain macam aje kalau tengok masakan takda ciri-ciri ala rentung les femes amos gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Psst, psst, psst!

      Dua kali kuseru tak sampai lagi! Cepat arghh datang rumah bergosip, ada berita panas ni nak suruh isi form cepat sikit. Kang tak mau bagi kang, merajuk kang hah...jangan nyesal!

      Delete
    2. Haha...ha a masa cipta nama tu mmg teringat awak hehe....
      Sebenarnya ada gak rentung tu....tu yang tunjuk sepotong je tu....Habis kulit yg rentung tu melekat kat aluminium foil. Sosej tu pun main cabut dpd yg terlekat buh atas Potakari tu hehe kasi lawa...

      Delete
    3. Haha.. mmg tak nak campurla korang berdebat ni..

      Delete
  5. Fuhhhh meletop panggangan Cik Bedah.. nasib baik ikan tu putih. hitam kalu mmg akan dipanggil rentungan meletop.. hehehehe
    kira berjaya dah lah tu guna PA.. cik jah ni lagi lah.. PA pn tak hado hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hish tengok kaki cik Bedahlah beb ....ingat apa! hehe

      Delete
  6. Saya punya pemanggang ajaib pun dah jadi tukun..simpan jer..lama tak guna. Masa mula2 beli bukan main rajin lagi masak guna pemanggang ajaib...ayam percik la, kuih bakar pandan la, apam balik la, ikan bakar la....skrg simpan jer kat dapur..ntah bila nak bukak semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia hendaknya tak payah simpan dalam kotakkan DP......buh je kat tepi tu baru senang nak guna....

      Delete
  7. Wahhhhhhh.. dah masak mcm2 dh yer.
    meti UA bangga sbb hadiahnye di gunakan sebaik mungkin.
    heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nafira...
      betoi3.. bangga akak..

      Delete
    2. Dah menjawab sendiri dah Zura tuannya hehe

      Delete
  8. sy pnya pemanggang ajaib dok mcm tu ja.x reti nk mereka...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah ...Okje pun sama je Zai.... tak panggang, bako hehe

      Delete
  9. biar rupa takde, yang penting rasanya sedap

    ReplyDelete
  10. rajin buat experiment nih! selamat hari cuti satu hari!

    ReplyDelete
  11. Betul ajaib pemanggang tu OKje...rupa xkisah janji rasanya MANTOPS x gtu OKje...hihihihi

    ReplyDelete
  12. wah untunglah yer, banyak juga resipi dah cuba tu
    rasa cam nak jugalah menatang ni
    mana nak cari agaknya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belilah YY......kat mana mana ada...beli online pun boleh jugak. Cer refer ngan entri OKje dulu ada agen jual dia....

      Delete
  13. mcm ala2 lasagna lah akak nyer pitaroti tuh... mengiur kan gitu... jd je org tgk ayam percik tuh... alah kak... rupe apa pun jnji sedap... jnji kite guna PA tuh

    ReplyDelete
  14. wah benar-benar ajaib tuh pemanggangnya, selamat hari pekerja :)

    ReplyDelete
  15. ok dah tu ok je... janji ada usaha kan hehehe

    ReplyDelete
  16. Bestnya potakari roti tu...nampak sedap..yang ayam tu kita tak nak komenlah..he..he

    Isi dua tabung untuk OKje dan selamta hari pekerja ya!!!!

    ReplyDelete
  17. Pemanggang ajaib mestilah hasilnya pun miracle dinda. Mudah dan cepat kan. Rupa tolak tepi yg penting semuanya menghargai dan licin betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah kanda kat rumah ni...ambik masa jugak nak tunggu licin hehe

      Delete
  18. kire jadi la tu...asal rasa ada, rupa tolak tepi

    ReplyDelete
  19. x dek lg PA nie..sobs sobs sobs sobs

    ReplyDelete
  20. Memang tak rugi beli pemegang ajaib nie .. :D

    ReplyDelete
  21. wowwww dah ada PA... eh dah cantik dah tu kejadian masakan Okje ni semuanya, ok la kan sambil mengenali hati budi PA ni, once dah serasi bersama perfect la masak2 nyer pasni.

    ReplyDelete
  22. amboiiii macam2 yg di masak tu kak...banyak nya... takde yang rentung kerrr?? hahaha
    adoii..sedap2 bah...laparr menengok nya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak Atie.... hehe takkan nak tunjuk kot....

      Delete
  23. punya lah dia nak mengayakan PA tu . mcm2 diterainya . ayam percik tu nampak sedap . selamat hari pekerja juga ...

    ReplyDelete
  24. terliuk ayam percik kelate tu

    ReplyDelete
  25. beb.. kasilah resepi roti tu.. cam sedap jer.. kitapn nak memanggang jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beb.... resepi dia sama jer ngan Savory Bread Puding tu cuma inti tu kita guna macam inti karipap hehe...tu yang jadi Potato ngan kari tu...

      Delete
  26. Potakari? Serius, ni first time dengar nama tu tau… tak boleh nak imagine rasa mcm mana… betul kata UA, kasi la tempek resepi sikit OKje.. please…. (sambil mata kenyit kenyit..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ( Sambil kenyit mata jugak ).... ditto reply kat UA hehe

      Delete
  27. wooowoooooo.....ingatkan seminggu tu memanggang je akak...nanti cik pindah umah baru,nak beli benda ne jugak nanti...

    ReplyDelete
  28. mudah kan pakai PA hainom.....tak payah pikir rentung2 lagi...

    ReplyDelete
  29. alorrrrrrrr geng.. letih daa kita jalan ke mari tapi tuan rumah tutup pintu.. agak2nya ukur jalan ke mana weiyyyyyyy???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok mak pak geng.....huhu...eleh hari tu kita datang pun dia tak de jugak

      Delete
  30. Wahh hebat dik okje kitew,
    sejak ada PA nih
    terngin nak merasa air tangan you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tugas berat tu kak Tab....kalau nak rasa air tangan adik! hew..hew..

      Delete
  31. x kisah la OKje...upanya elok ke tak...janji boleh ngap...

    ReplyDelete
  32. wahai pemanggang ajaib, terbang lah kau ke dapur Sue Bee secepat mungkin..ekekekeeekk!!!..

    ReplyDelete
  33. hehehee suka pakai pemanggang ajaib ni sebab cepat masak...

    ReplyDelete
  34. Memang ajaib pemanggang ni, lagi ajaib kalau masa bakar kosong...bila buka ada isinya, buleh ke lagu tu Okje... :)

    ReplyDelete
  35. Hebat ni. Sesuai diberikan hadiah PA ni kpada Okje.. dia guna betul.. rajin tu, 3 menu..makin banyklah resepi hebat bakal dicuba lepas ini.. mau melelwh air liur kalau datang sini nanti..

    ReplyDelete
  36. wah semakin rajin kedapur nampaknya sbb dh ada pemanggang ajaib ye tak..pemanggang kt rumah ni pun byk jasanya..hadiah dr umi alya gak..dr dlm pantang smp la setiap minggu guna..:)

    ReplyDelete
  37. pergghh melelehhh.. lagi2 ikan bakar tu. kalo ada air asam lagi besttt

    ReplyDelete
  38. kek pulak lepas ni okje :)

    okje selalu ke pergi makan ikan bakar kt jalan
    bellamy tu?
    sy pon suka ke situ.. suka terubok bakar dia..

    ReplyDelete