Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 8 June 2014

Cameron Highland LAGI...

Salam Ahad.......

Mama Zir masih dalam musafir lagi ni......
Sementara Pak Jilap tengah menyambung mengorok tu, baiklah Mak Jilap ambik peluang tulis entri......

Nyaris tidur tepi highway tau Mama Zir semalam! hehe...
Laris betul hotel kat Ipoh dengan homestay kat Teronoh ni!!! Tak sangak mak!
Nasiblah dapat jugak homestay last minit....


Betul kata Adey Manis .... walau sesibuk mana pun dia menanda kertas exam, kalau dah katanya awak tu blogger, tangan tu macam gatal jer nak bukak blog,, boleh hilang stress katanya....Sama je kita ni AN hehe.....

Walaupun 'orang ni' kata, katanya tak de pape kat Cameron Highland tu......tapi demi anakanda yang belum pernah sampai, digagahkan jugaklah.....( padahal suka jugak 'orang ni' hehe....dapat berjalan, dapat pergi pasar malam sekali lagi, dapat cuti masak tapi yang tak bestnya jammed! ).

Pergh!!! Nyaman hidup mak! haha.....

Tapikan......kalau korang rasa nak pergi Cameron Highland tak payahlah pergi time cuti sekolah..... JAMMED bedo'oh!! Semalam, dari Bharat Plantation naik ke Tringkap, naik ke Brinchang, naik ke Tanah Rata... sepanjang jalan jammed! Nasiblah OKje menghala jalan turun.

Tak dapat weyh.....nak menyinggah ambik gambar kat Sg Palas, kat Lavendar Garden..... huhu....Kereta pulak buat hal, tempreture naik lebih daripada biasa. Berani nak ajak Pak Jilap menyinggah mana mana! Kena bebel lagi ada hehe..... Dapat ambik gambar kat Ladang Teh sambil minum teh aje ler..... Jadilah!







Udahlah yer..... 
Ambik masa betul nak menghabiskan entri ni.
Gitulah kekdahnya kalau Pak Jilap sudah bukak mata..... macam macam benda yang nak dilayannya.Macam sengaja tau! Jeles lew tu tengok Mak Jilap asyik mengadap blog aje!









49 comments:

  1. mulanya kitapn rancang nak ke sana tp dibatalkan saat2 akhir, xder rejeki nak jmpa mak jilap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa ye ke.... kalau tak mesti kita bertemu di CH kan.... Nape batalkan pulak tu?

      Delete
  2. Salam hujung minggu Mama Zir..selamat bercuti ya...

    ReplyDelete
  3. Ohoiii cik jah pernah terkena jammed nak mati kat cameron tu masa blk dr penang nyinggah trus ke CH.. Jgn kata hotel.. homestay yg harga rm10 pon penuh.. cisssss nyesal x sudah cik jah sekeluarga time tu..

    nsb baik cik bedah dpt jg homeatay last min.. rejeki namanya.. sambil boleh skodeng2 anak teruna.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker Cik Jah...lepas ni mmg idaklah teman nak naik CH kalau cuti sekolah Cik Bedah oiiii...
      Tulah...turun jer CH nasib dpt homestay....dapatlah sehari lagi mak bersama anak mak nak hehe

      Delete
  4. Ini memang betul blogger tegar. Tengah musafir dan tengah tunggu hubby ngorok tu sempat karang entry lagi. Dah dalam jiwa kan? Kalau ada idea tu, tak boleh nak ditahan lagi. Haha.. boleh juga mengubat rindu kawan-kawan Akak Jilap ni.

    Ke CH lagi ya.. Syoknya tu. Jam kat CH tu, nak buat camna, cuti kan. Semua nak makan strwberi nampaknya. Tapi kalau dapat bergambar dengan gembira anak beranak tu, ai berbaloi la naik CH. Kerja SA dah selesai, ibu lak bawa jalan makan angin, alahai.. best.. untung gitu. Tengok Okje lawa bergambar guna monopod tu, teringin pulak nak beli satu.
    Kereta buat hal? Tapi tak rosak kan? Risau kalau rosak masa dalam perjalanan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....Blogger yang tegar tak berapa nak tegar le AN.... tak boleh tegar sangat nanti ada orang marah huhu...
      Kali ni jammed sungguhlah AN....tak sangka betul! Lepas ni kalau cuti sekolah tak mo dah naik....Kali ni OKje tak memborong pun cuma beli goreng goreng kat pasar malam... beli jagung bakar, tak sempat nak makan sebab dah kenyang makan malam.... membazir sungguh.
      Tulah PTPTN pun dah apply.....account bank SA pun dah settle.....lega rasanya!
      Berbaloilah jugak beli monopod tu AN boleh selfie anak beranak haha..
      Tulah...agaknya sebab memanjang jammed, keta pun gerak sikit, tu yang tempreture puat pasal tu....syukurlah bila dah tak jammed, tempreture ok dah...Panas pun ye jugak tau kat sana...

      Delete
  5. kan.ch sokmo sokmo jammed.huahua.bila x jem nya pon x tau ler..
    cntik la pic anak beranak tu kat ladang teh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu masa Okje pegi tak delah jammed mcm ni cik Sue

      Delete
  6. Nasib baik mama zir tak ragut pucuk teh mkn gitew jer hahaha...
    Tahu juga membancuh teh ye ..
    Alhamdulillah.. dpt juga homestay.. tidak jugak kamek tengok anakberanak tido tepi jalan huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikutkan nak gak ragut terus CH...sebab geram nampak pucuk hehe

      Delete
  7. happy tengok muka semua orang..psst..hensem anak bujang akak:)

    ReplyDelete
  8. manis2 rupa paras mu..
    ibubapa yg patut di jadikan contoh..penyayang dan bertanggujawab..
    suka tgok...

    ReplyDelete
  9. dah jatuh cinta dengan CH la tu, heee. rasa baru jejak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cukup cukup sudahlah lepas ni Nim...hehe

      Delete
  10. cantiknya gambar2 kat CH dan orangnya juga yang posing bagai2 tu....

    ReplyDelete
  11. wahh sempat lg ke CH tu kak..seronok nya... mmg jem kan klu cuti sekolah.. ramai sgt yg pi CH.. kmek pun blm pernah smpai ke CH..hhhu.. kak gambo no 4 tu ala2 model...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Atie....agaknya ramai yg naik tu....

      Delete
  12. bestnyer tiap2 minggu pegi CH… Ala, setakat jammed bedo'oh tu tak kisah sgt kan… Janji happy dapat spent quality time bersama keluarga..
    Saya pun tumpang happy tgk bukan main bergaya lagi Mama Zir sefamily posing kat pokok teh tu… Semua muka yg sgt ceria… comel sgt2 tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami memang ceria sokmo Bijen....tak taulah orang yg drive tu haha....lenguh kaki tu menempuh jammed hehe

      Delete
  13. Okje!
    Sy kat ipoh gak ni...semalam nasib tak naik cameron...kami p ke lumut je mandi manda...tu pun ramai org gak!

    Tau dah cameron tu time cuti2 gini....jam aje manjang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumut penuhlah AM....hari tu cari gak hotel kat Lumut...sebab budak kecik tu nak mandi pantai....entah apa yg dicari memeasing kat Ipoh agaknya hehe...

      Delete
  14. mak aih…mana tak naik temperature klau berduyun2 camtu. mesti terhenjut2 mcm siput cadbury la ye, saborrrr jelah sebab nak happykan anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ros...mmg bersabar jelah....mengucap banyak banyak dalam hati hehe

      Delete
  15. kalau nak ke cameron nie memang tak boleh time cuti sekolah atau public holiday. jenuh tekan break aje. nk jenjalan pun tak berapa tenang huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Kiera...tak tau sebab 2 minggu sudah pergi tak macam ni

      Delete
  16. SYoknyeeeeee..
    jelesssss!
    nak gi CH jugak!
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. jeles org tu dah sampai byk kali ... kita tumpang baca saja lah ...

    ReplyDelete
  18. ini meme buat sura jeles...kuat betul melencong ya...bestnya tengok..
    tumpang gumbira tengok happy family ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhaha...kami kalau pasal melencung mmg kuat Sura haha...
      Alah setakat melencong dalam negara ...itu pun Sabah Sarawak tak lepas lagi hehe

      Delete
  19. Tak apa Kak Hainom... dah kata anak2 tak pernah sampai Cameroon Highlands kan.. nak buat macam mana.. kereta meragam.. hotel penuh.. bnyak tempat tak dapat nak lawat... itu tanda kene datang lagi waktu biasa la :D huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu biasa budak budakkan sekolah TT... mana boleh pergi!

      Delete
  20. wah3
    mareng cameron meneh yo diknom
    kenek la tuku jagung akeh2,
    nyong ki angger mareng kono 100 kali pun
    orak pernah jemu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali kiyei mareng kono dak tuku opo opo pun Tab.... bonet tey wes kebek....enek kenek seneni karo bojo ney mengko hehe

      Delete
  21. pergi CK time ramai orang seronok..bersemangat nak menyoping bunga..

    ReplyDelete
  22. dah tak sejuk dah cameron ya...last pegi 10 tahun lepassss

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Kausar...tapi malam dan awal pagi angin dia masih sejuk jugaklah....bestlah buat mereka yg honeymoon

      Delete
  23. Kalau dah namanya cuti sekolah, memang jalan sesak sana sini. Happy holiday sis & family.

    ReplyDelete
  24. kalau tak cuti sekolah,mana ada lagi masa nak pergi ke sana...redahje la walau pun sesak..asal hilang ngidam nak ke CH..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu DR..... cuti sekolahlah baru dapat jalan tap tulah ....kat sana tak de alternative jalan yek...tu yg terpaksa tahan je lah....walau jammed pun huhu

      Delete
  25. Puas makan angin ye dinda..
    Anak-anak lagi happy tapi nak dpt peluang begini selalu bukan senang kan..

    ReplyDelete
  26. Bila la dpt dtg sini lg..

    P/s kak hainomokje bile msk smbal tumis sy xgune jintan manis pun kak...yg sy masak sambal dging burger tuh sy ikut resepi mil..kalau msk smbal tumis biasa sy xgune pun kak..

    ReplyDelete
  27. Tulah dah kata jangan berjalan masa cuti sekolah .... oklah OKje...kita ikut nasihat ah kak manis ni. Lenkali kita nak gi CH masa bukan cuti sekolah. Lama sungguh tak naik sini. Dengar orang bercerita jek... Lepas ni bila lagi nak sampai Tronoh? Kita teringin gak nak gi Ipoh ni, nak pekena nasi ganja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni rasanya lama lagi nak sampai Tronoh..... kalau nasib baik mungkin bulan puasa kot.... Best ke nasi ganja tu? Kat mana tompeknya...mak pun nak rasa jugak hehe....
      Kenapa mcm tak de mood je kawan kita ni berkomen hari ni? Ada masalah ke?

      Delete
    2. Mana ada takda mood. Mood kita happy je sebab asyik makan jek kerjanya. Maklumlah bulan posa nanti azamnya nak kuruih gitu...Keh3x... see, dah gelak dah pun. No problem punya. Anyway, thanks kerana prihatin bertanya :)

      Bila kita belek-belek gambar OKje ngan hero berdua tu, kita rase mmg OKje ni nampak macam kakak sulung je pada SA tau...

      Hah... kembang kuncuplah tu seluruh lubang pernafasan... Pantang dipuji...dari sini skodeng pun dah nampak tersengih-sengih happy gitu ....

      Delete
  28. naik sana time cuti sekolah mmg cari pnyakit., aku da kena.,

    ReplyDelete
  29. Hampir2 sama dengan kes Mia lah ni Okje....Kundasang lagik ...hehe Tapi kalau dah tempat tu jadi feveret place, apa salahnya kan. Selamat bercuti Okje !

    Gambar homestay tu memang terbaik........dapat bayangkan Okje tertiarap snap sudut ruang tamu tu kihkihkih

    ReplyDelete
  30. Seronoknya..... lama dah ajak en hubby saya pi cameron... xde makna dia melayan saya.. huhuhu

    ReplyDelete