Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 27 June 2016

Botok botok untuk mertua

Salam 22 Ramadhan....

Weyh korang pergi menyoping lagi ke semalam? Mak udah stop..... Minggu depan start balik kikiki......

Mak pulak minggu ni banyak melepak duk rumah jer. Si Angry Bird ada tuition pagi. So mak cuma tinggal jejak kat mall dekat dekat ajelah.... macam AEON yang hidup segan mati tak mau dekat dengan rumah mak ni ha. Niat nak beli makanan si Onyeng tu aje, tetiba, terbekenan pulak kat alas kusyen yang berlonggok longgok ni, murah pun murah weyh. Rm6 henggit je lepas diskaun. Stok lama pun stok lamalah janji murah dan dapat sambar 6 helai hihi ..... 


Semalam pulak, mak berbuka dengan mami sekali lagi! Awal awal puasa hari tu dah sekali. Masa tu Pak Jilapah beli Nasi Arab, semalam takkan nak beli lagi kot hihi...... Kalau ye pun femalas masak, janganlah bagi nampak sangat. Berlakon kena terer kan, Mama Yusuf! Hihi....

Ligat otak mak berputar semalam korang, nak masak apalah hai nak persembahkan pada bonda mertua kesayangan syurga ambe ( ini bukan pura pura hihi.... ). Huh....tak payahlah tanya Pak Jilapah, memang tak akan membantu langsung jawapannya. Meh le kita ikut selera tekak mak hihi....

So mak pun decide nak cuba buat Botok botok. Ha? Ko hado bawak botok botok gi rumah mertuo? Haha....

Benda benda gini biasanya 'mak mak' mesti suka kan. Betul tak Kak Cik. Kak Nora? Maklumlah Botok ni kan ala ala makanan nostalgia gitu. Jarang kita buat kat rumah. Rumah maklah haha....

Maka mak pun berkelentang kelentunglah kat dapur seawal pukul 1.30 tengahari selepas puas bertawaf mencari ulam. Punyalah susah nak mencari ulam ulaman semalam korang, sudahnya buh ulam mana yang ada ajelah.

Ginilah kalau orang rajin buat keje, sampai kuali pun duk atas meja hihi.... Mak ikut resepi Mat Gebu dan adjust ikut cita rasa sendiri......

Terima kasih maknya sebab masakkan mak abah abang botok botok. Seronok abang tengok mak abah makan berselera. No...no...no.....cukup cukup, jangan ucap lebih lebih, kang mak terharu bebeh.......

Sekian, laporan untuk hari ini....hihi


40 comments:

  1. Memang betul lah isteri idaman pak jilapah ..
    Rajin sungguh tu..
    Bukan satu Botok...
    Sampai empat tu ..
    Aduhai rajin sungguh ko Nom..

    Cer buat utk CH pulak hihihi

    ReplyDelete
  2. rajinnya menantu mithali ni masak, siap dapat pujian lagi tu, mesti sedap sangat tu

    ReplyDelete
  3. BOTOK?? sila huraikan lagi bagi budak bandar yang tak tahu ape itu botok

    ReplyDelete
  4. Pakai ikan tenggiri ke ikan temenung?

    ReplyDelete
  5. yummy...jap nak gugel...btok tu apa...hehehe....

    ReplyDelete
  6. alahai hainom ni tiba2 teringin pulak akak nak makan botok2 .Dah lama sangat tak makan...nak buat akak tak rajin macam hainom,padahal tepi2 rumah akak ni banyak je ulaman .
    memang menantu terbaik pandai ambil hati mertua dengan masak yang disukai...

    ReplyDelete
  7. memang tak pandai buat botok ni..kalau terasa nak makan,beli je yang dah siap...hehe

    ReplyDelete
  8. amboi, mengata nampaknya di situ, haha. tapi bab itu semestinya kena terror baru dapat cop sirim MIL tau. saya dah dapat sebab pandai berlakon. hihi.

    syabas lah mak, malas-malas pun, sekali rajin muncul terus botok-botok. kalau saya tak kuasa dah sebab mmg ke laut lah jawabnya. MIL pandai masak dari saya. jd menantunya ni, buat yg biasa-biasa aje. perkara yg luar biasa ni, risau tak jadi nanti memalukan diri sendiri sebab tak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh! lupa nak bagi tau, jemput-jemput kurma dah selamat ku jemput2kan di hari sabtu. TQ mak.

      Delete
  9. laju2 geleng kepala...sebab kite tak penah buat botok2 camni mak...kuikuikui...wah! hang ni mesti menantu dan isteri kesayangan kan...masak pandai bodek apetah lagi....kahkahkah...larikkkkkk...hang pakai ikan tengiri ke tu mak? kite tak makan ar ikan tu...selalu kalau kat pontian pon sume yg jual guna ikan ni...cuba la sesekali guna ikan parang ke...ikan kembong ke...dapek gak hakak ni hah nak makan kan...nyampah :p

    wei mak cepat la up gombo sekut raya...tak sabo ni nak tengok sekut hang...ce bagi sikit semangat raya kat kite ni mak oiii...hahaha :p

    ReplyDelete
  10. Wow kerlasss botok2 lg kau..maunya mami tak syg.pandai jaga perut mak mertua.hehe

    ReplyDelete
  11. Wow kerlasss botok2 lg kau..maunya mami tak syg.pandai jaga perut mak mertua.hehe

    ReplyDelete
  12. mak, tak pernh mkan. nak try boleh?

    ReplyDelete
  13. Botok eh, ingatkan botox ^_^

    Wah, time rajin dia datang, bukan main lagi! Masakan mak-mak yang dipersembahkan untuk mak mertua. Apa statement syahdu tu tadi? Geli pulak nak mengulangnya on behalf of PakJilap!

    Makanan macam ni memang tak pernah wujud dalam rumah sayalah. Nasib baik Mami kita tak tahu pun pasal ni. Kalau tidak, buat direquestnya nak makan botok-botok, jenuhlah ai google resepi!

    ReplyDelete
  14. Pertama kali dengar. Ingat batuk tadi bila baca tajuk dia. Boleh nak cuba. Macam sedap aje nampak.

    ReplyDelete
  15. Sedap menu akak ni.Nak cuba juga nanti.

    ReplyDelete
  16. Sedap nampak botok akak buat. Nak rasa sikit boleh.

    ReplyDelete
  17. Untungkan punyai menantu seperti awak.. bertuah badan..

    ReplyDelete
  18. Nama dh unik...rasa sure sedap ni
    menarik teknik membuatnya, teruja jap

    ReplyDelete
  19. E'in tak penah mkn pun kak botok2 nie..

    ReplyDelete
  20. Rajinnya dinda. Bukan semua org mampu buat botok-botok ni. Nak pilih ulam satu hal.
    Kanda kalau dpt memang ratah gitu aje. Kanda suka ulam dia berbanding ikannya yg dah kena rempah dia sedap sangat makan dgn nasi.

    Kanda rasa lepas ni mesti in-law dinda akan request lagi.

    ReplyDelete
  21. Rajin anak menantu sorang ni ... hehe

    Tak pernah lagi makan botok-botok ni. Resepi ni pun baru pertama kali dengar :)

    ReplyDelete
  22. kerlasss kak nom... menantu mithali sungguh...

    kita nih nk berbuka umah mertua kene lah msk ikut selera depa, jgn ikut tekak kite je kan kak nom...
    botook2 tuh nmpak menyelerakan... lain kali bg gambar dh siap sekali heheheh

    ReplyDelete
  23. APE TU BOTOK2 MKNAN JAWA KAH .... TP NAMPAK SEDAP

    ReplyDelete
  24. cantik juga sarung kusyen baru tu Kak..murah pun murah... semua baru nampaknya tahun ni..hihi
    rajin nya buat botok2.. rasanya kamek tak pernah makan botok-botok ni kak...sungguh jakun daku.. hahah

    ReplyDelete
  25. alahaiiiiiiiii Hainom
    botok2 tu kaknoor tak pernah buat seumur hidup
    macam teringin sgnt tengok yg hainom ni
    rajin sungguh la
    kat brunei mmg tk pernah tengok orang jual
    nak kena try lah buat tungguuuu copy resepi cmg lah

    ReplyDelete
  26. macam pernah tengok n makan je benda yang di namakan botok botok ni.. nampak macam ikan bakar ala2 portugis gitu.
    By Blogger Ismiqbal

    ReplyDelete
  27. Pertama kali dengar nama makanan botok2.. Mama siqah tak pernah masak pulak ni. Hee

    ReplyDelete
  28. Lamanya dah tak makan...
    Addoii...sedapnya...telan air liur jap

    ReplyDelete
  29. Masuk kitchen jadi master chef terus ni.. pujian dari orang penting pulak tu mesti sedap.. kalau buat sedap alamatnya esok ada lagi di request kalau selalu pandai pandai la buat tak sedap pula haha..

    ReplyDelete
  30. murah xpe..stok lama pom xpe..janji cantikkk gittu!

    nmpk sedapp botok2 tu.. td baca tajuk..igt apalah botok2..

    ReplyDelete
  31. Pergh... yg ni kena puji.. hehehe amboi... sedap nampak kejadian botok botok tu. Saya pernah tengok je.. tak pernah makan. Nampak menyelerakan tu...

    ReplyDelete
  32. dah lama tak makan botok-botok . Apasal ler dia post tang puasa ... haishhhh

    ReplyDelete
  33. alo nini yg murah gtu kompom sambar banyak2...hahaha

    ReplyDelete