Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 14 October 2016

Bubur Merah Bubur Putih with LOVE

Salam Jumaat penuh barokah....

Jemputlah baca surah Al Kahfi ayat 1 - 10 kepada sesiapa masih belum berkesempatan membacanya. 

                          

Semalam baru sempat buat Bubur Merah Bubur Putih. Pak Jilap dari hari tu teringinnya. Biasalah mak kan, kalau tekak orang yang teringin, memang ambik masa betul buatnya hahaha...... Orang lain Hari Assyura, makan bubur Assyura,  laki mak, terpesong jauh betul bubur yang diinginnya hihi ......

Kalau ikut kebiasaan orang kampung mak, orang Bakri ye, bukan orang Parit Bunga, ( Weyh! Dik Sal, kuwey wong parit opo yor? Nyong kok dadi lali sak kalan hihi...... Ha, hambik!!! Bahasa ibunda dah keluar hihi......), Bubur Merah Bubur Putih ni dimasak bila menyambut satu satu kegembiraan atau pun kesyukuran. Macam baru dapat anak ke, anak lulus pereksa ke, hari jadi ke, bubur inilah yang dimasaknya. Tapi zaman mak kecik dululah. 

Budak budak zaman sekarang ni, mana reti makan bubur ni dah...... Anak anak mak bukannya suka pun. Sikit tak dicuitnya semalam.  Mak laki bini je yang membedal syok sendiri haha......

So, Pak Jilap bukak tudung saji jer malam tadi, taraaaaaaaaaaa.................. Bubur yang diidam idamkannnn..... Bubur Merah bubur Putih terhidang. With loveeee lagi tau !!!! kihkihkih.......Mana nak dapat ????  


Ni mak punya mangkuk! Huh....dah macam gempa bumi melanda je kekdahnya haha...... 

Kalau teringin nak cuba buat silalah tengok resepi Mat Gebu. Kalau ikut resepi Mat Gebu ni dia guna pulut. Selalunya mak guna beras aje. Campur pulut segenggam. Semalam mak buat tak buh pulut langsung pun, sebab tak de stok.

33 comments:

  1. Salam jumaat kak...wah, atie 1st time tau ni ada bubur merah & putih..menarik nya buat tu ada with love lagi.. haha...suka lah pak jilap tu. boleh cuba nti kat rumah..

    ReplyDelete
  2. bukan orang Parit mak..Orang Bukit, Bukit Pasir..haha

    ReplyDelete
  3. Hainom ni ada je buat akak gelak ,ada ke macam gempa...hihii.
    Bubur putih bubur merah ni masa zaman mak mertua akak ada selalu sangat suruh buat .Sebab dia tak makan pulut akak guna beras biasa je.Tapi sebenarnya akak dgn anak2 pun tak minat sangat bubur2 manis ni.Biasa buat sikit je untuk sebagai tanda kesyukuran.
    Nom,kalau suami teringin masakkan sesuatu kena buatkan segera tau...sebab dia keluar bekerja.

    ReplyDelete
  4. slmt membaca kak..

    huhu..hairan jugak ada with love tu..ni baru tahu..

    ReplyDelete
  5. Baru pulang sholat jumat lihat blogger yang bahas bubur seperti ini saya jadi laper mba :-) anterin 1 mangkuk dong :-)

    ReplyDelete
  6. Mak, ko dah hafal lum surah al kahfi ayat 1-10 tu? Rugi tau kalo tak hafal.
    Aku, toklaki aku bubur2 pulut ni ada kureng sikit, angin tak tahan woo, jadi tkdela terkempunan nengok bubur ko tu, wakaka..

    ReplyDelete
  7. salam jumaat....terima kasih,
    sedap nya bubur tu fav..

    ReplyDelete
  8. Salam jumaat kak..
    Wah.. mesti berbunga hati suami akak tgk bubur with love tu..
    Yummy.. mesti sedap nih..
    Kg akak bakri ye.. dulu ira blaja kat mrsm muar, bakri.. hihi..

    ReplyDelete
  9. Sib baik en somi kita x gemar bubur2 ni, senang.. x yah nak masak daa, hu3

    ReplyDelete
  10. Kaknoor baru tau ada bubur merah putih ni hainom
    Ketingglaan ke kaknoor ni??
    Tapi nmpk cedappp je
    Nnt nk intai blog CMG tu
    Kalau Anom copy resepi td kan kesenang hehe

    ReplyDelete
  11. 😲😲😲😫😫😨😨
    Fuyoooo..
    Bubur merah putih with love tu..
    Bravooooo..👏👏👏👏
    Bangga betul pak jilap
    Dgn bini ni..

    Ehhhh jap jap jap
    Sebenarnya nak bodek kan..
    Ye laaaa..
    Dah lama minta baru hang buat kan nom..
    Tu yg jadi with love tu 😆😆😆😀😀

    Ok ok lepas ni CH gi terjah kah blog mat gebu ..
    Cari resepi..
    Tapi mcm nak cuba resepi hang lah nom..
    Tempeklah nom 😍😙😘😚

    ReplyDelete
  12. Waw kalau lihat bubur rasanya pengen makan deh seperti bayi gituh, ahi hi hi.

    ReplyDelete
  13. Dulu2 mak WP selalu buat bubur merah bubur putih ni untuk meraikan sesuatu. Hari jadi ke, khatam mengaji ke, lulus peksa ke. Bubur merahnya manis dan yang putihnya tawar aje. Yan putih tu sikit aje buat tanda kat tengah2.

    ReplyDelete
  14. kadang kak hoinom ni lawak laa...

    "macam gempa bumi" tu tak tahan....hahaha

    ini mesti kes malas la nak hias-hias janji masuk perut hahaha

    ReplyDelete
  15. wahh first time tau kewujudan bubur putih bubur merah. yang merah rase gula melaka, yang putih rasa santan je akak?

    ReplyDelete
  16. salam nom ..
    selalu mboco surah seng dipost kuwi wes dadi apal ..
    lepaskay niat ke ngawe bobur kuwi ..
    memang enak d pangan

    ReplyDelete
  17. Memang win la bubur merah putih mak.. siap bentuk love lagi.. curlass gitu... cari kat kedai pun belum tentu dapat :)

    Ni first time saya tgk bubur merah putih.. Tak leh nak imagine rasa mcm mana... huhuhu

    ReplyDelete
  18. sedapnyaaa.. puas makan bubur assyura. jiran2 pakat beri

    ReplyDelete
  19. mak aih... sip bentuk love lagi..curlas r..

    ReplyDelete
  20. ni bubur asyura ke mak? sedap gitu

    ReplyDelete
  21. Uish! Dahsyat ni! Jadi juga bubur merah bubur putih dia! Mesti bila PakJilap buka tudung saji and tarraaaa nampak bubur ni, PakJilap pun terus lompat bintang kegembiraan. Memang tak pernah bininya buat gaya ginikan. Selalu kalau request, makan bulan baru dapat! Ni mesti kesian sebab PakJilap darah naik ni... Hahaha!

    Eleh, Mak! Bukan Bakri aje tau, kat BP pun kalau meraikan sesuatu yang menggembirakan hati, mak kita buat bubur merah bubur putih ni juga!

    Baca betul-betul... Mak kita yang buat. Kita tak pernah buat sampai lah ni ~_^

    ReplyDelete
  22. Kalau keluarga kanda pun buatnya guna pulut dinda
    Nanti 2/11 ni kanda pun kena buat.
    Rumah kanda kalau ada yg birthday buat bubur ni tapi pulutlah
    (Bancaanlah - wong melayu ngomong opo yo dik).

    ReplyDelete
  23. wahh..LOVE gittewww

    serius baru tau psl bubur putih bubur merah ni..
    kalo kt trg, bila merraikan sesuatu kesyukuran biasa buat pulut kuning..atau org sini sebut nasi kunyit

    ReplyDelete
  24. Laaa, baru perasan saya belum tinggal jejak kat sini. bacanya dari Jumaat sudah!

    Mak, saya baru tahu sikit2 adat orang orang ni. bubur ni pun baru dengar dan baru tahu org Johor meraikan hari bahagia dengan bubur ni. Bertuah saya kawan dgn org Johor ni tau!
    Kami kat Perak selalu buat pulut kuning kalau ada kesyukuran dan meraikan kegembiraan.

    ReplyDelete
  25. sweetnya shape luv-luv lagi tu....
    sungguh sy xpenah mkn pun bubur camni...sekali tgk mcm pulut je..bese bubur kan ada air gitu ni kering je..apa rasanya? manis2 ke?

    ReplyDelete
  26. Buat dgn love...sedapnya bila kita makan...
    Bilalah Nur dpt rasa bubur ni...sabarlah wahai hati huhu

    ReplyDelete
  27. La... masuk rumah ni kena makan bubur ini lagi
    Busy sangat ke dinda:)

    ReplyDelete
  28. Teringat pulak dengan mak saya bila tengok bubur merah putih ni. Kalau ada sesuatu berlaku jer, dia akan buat bubur merah putih sebagai tanda syukur kepada Allah SWT. Sedapnya bubur merah putih ni hainom OKje.

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Makkkkk...

    Baru tau mak orang Bakri.. Saya dulu sekolah Sek. Men. TDI Bakri sebelah MRSM Bakri tu dari Form 3 hingga Form 5.. hehehehe Rumah saya di Kg. Kenangan Dato' Abdullah Jaafar.. Kecik jer donia!

    Nape bubur merah mesti ada tompok bubur putih? musykil laa..

    ReplyDelete
  30. Wow tak pernah makan bubur merah bubur putih ni..almaklum bukan org jawo.haha..apa rasanya ye..bubur manis kan

    ReplyDelete
  31. mak... kita penah belajar kat muar la.. bakri batu bape ni? bt 4 tu tempat permainan dan persinggahan kita dulu tu

    ReplyDelete